Swami Dayanand
De Satya Sanatan Vaidiek Dharma wordt ook wel Aarya Dharma genoemd, omdat deze Dharma ieder mens, die er naar leeft, tot een Aarya maakt: een nobel, weldenkend mens, een verheven persoon. Een Aarya is een mens die streeft naar goede en edele eigenschappen. Het land van de Aarya Dharma werd in de Satya Yuga (de Oudheid of Vedische Tijdperk) genoemd Aaryavart, daar waar de mensen in woord en daad verheven waren. Aaryavart is het land van de Veda’s. Het woord Veda betekent letterlijk: weten. De Veda zit vol met Widya, kennis en wordt ook wel Bhaarati (= kennis) genoemd. Het land waar de Veda of Bhaarati vandaan komt, noemt men Bharat of Bharat Varsha.
De Veda’s zijn de fundamenten van de Satya Sanatan Vaidiek Dharma, thans bekend als “Hindoe Dharma”. Dharma betekent plicht (regel, deugd, religie, gerechtigheid). Wanneer we spreken over Satya Sanatan Vaidiek Dharma dan gaat het voornamelijk om verplichtingen zoals de Veda’s dat voorschrijven, verplichtingen volgens de vedische leerstellingen. Dharma (plicht) en Karma (handeling, daad) zijn twee essentiële componenten bij het actief belijden van Hindoe Dharma. In het leven van Shri Raam uit het Ramayan staat centraal de Dharma, terwijl in het leven van Shri Krishna uit de Mahabharat juist de Karma een centrale plaats inneemt.
De meeste mensen uit het Westen zijn onbekend met de term Vaidiek Dharma, maar zij duiden deze levenshouding aan met de term Hindoeïsme of Hindoe religie. Hoe komt dat? In de Rig Veda wordt Bharat aangeduid met “Sapt Sindhoe” (Sapt betekent zeven en Sindhoe betekent, in dit geval, rivier). Bharat werd dus omschreven als: “Land met zeven rivieren”.Volgens sommige geleerden werd destijds door de Perzische veroveraars de klank s aan het begin van een woord uitgesproken als h. Het gevolg was dat ‘Sapt Sindhoe’ werd uitgesproken als ‘Hapt Hindoe’ en dat werd later het begrip ‘Hindoe’. De mensen die in Bharat woonden werden ‘Hindoe ‘ genoemd en het land waar de Hindoes woonden heette dus Hindoestan (stan is plaats). Vervolgens werd onder leiding van Alexander de Grote een inval gedaan in Hindoestan door de Grieken. Zij spraken de letter h niet uit. Hindoe werd uitgesproken als Indoe, dat later India werd. “India” is dus een naam, die destijds door het Westen aan Bharat / Hindoestan was gegeven. De term ‘Hindoeïsme’ is gelet op het bovenstaande gemakkelijk te verklaren.
In Nederland en Suriname gebruikt men de termen: Hindoe – Hindoeïsme – Hindoestaan. De term Hindoeïsme is een combinatie van: geloof, wijsgerige discipline en cultuur. Het begrip is een kunstmatige verzamelnaam om een scala van niet islamitische culturen uit India aan te duiden. In de periode van de Mughal invasie werd onder de belijders van de Satya Sanatan Vaidiek Dharma het Sanskriet, de oorspronkelijke taal van de Veda’s, verwaarloosd. Daardoor werden verschillende interpretaties aan de vedische teksten gegeven. Daarnaast werd aan de grondgedachte van de Veda door religieuze voorgangers tal van zaken van niet-Vedische oorsprong toegevoegd.